SYROP Z PŁATKÓW MAKU POLNEGO 230 ML ZIOŁOWE POLA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,00 zł 23.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

SYROP Z PŁATKÓW MAKU POLNEGO 

Mak polny od wielu wieków stosowany był w medycynie ludowej jako środek uspokajający oraz łagodzący dolegliwości gardła. Mak polny z rodziny makowatych jest pospolitym chwastem naszych zbóż. Widok zboża ,a w nim piękne czerwone maki na przemian z chabrem ,zawsze kojarzy się z polską wsią i ciepłym, słonecznym latem .

Surowcem farmaceutycznym maku polnego są płatki rozwijających się kwiatów , które należy zerwać nieuszkodzone i należy to poczynić od maja do sierpnia .Kwiaty powinny być suszone w cieniu i przewiewnym miejscu o temperaturze do 30°C.W kwiatach maku polnego znajdziemy nie tylko alkaloid reodynę, zaliczaną do tzw. papawerubin, lecz również alkaloidy izochinolinowe, antocyjany, m.in. cyjaninę i mekocyjaninę, kwasy organiczne (np. mekonowy), fitosterol, związki śluzowe oraz sole mineralne.

Wyciągi z płatków maku polnego nie działają narkotycznie. Kwiat maku działa powlekająco (obecność śluzu w kwiatach), osłaniająco, rozkurczowo, przeciwkaszlowo i kojąco w stopniu bardzo delikatnym, dzięki czemu nadaje się do leczenia dzieci. Napary z maku polnego pomagają w problemach z zasypianiem oraz działają uspokajająco przy nadmiernej pobudliwości. Zewnętrznie wodny wyciąg z kwiatów maku polnego stosujemy jako płukankę w zapaleniu dziąseł, do irygacji w zapaleniu pochwy i do przymoczek w zapaleniu powiek i spojówek. Płatki kwiatowe maku często dodawane są do różnych mieszanek ziołowych. Napar z płatków maku warto stabilizować dodatkiem niewielkiej ilości witaminy C, kwasem bursztynowym, cytrynowym lub migdałowym, dodaje się szczyptę na filiżankę lub szklankę naparu, zależnie od potrzeby i oczekiwanej siły zakwaszania. Syrop jest zalecany przy problemach: chrypka, kaszel, zapalenie oskrzeli i krtani, stan zapalny gardła; podrażnienie przewodu pokarmowego, nieżyt żołądka i jelit, stany zdenerwowania i bezsenności (także u dzieci).

Skład: wyciąg z płatków maku polnego, na wodzie filtrowanej, cukier, sok z cytryny.

Stosowanie: zaleca się 1 łyżkę syropu 2 razy dziennie.

Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

Produkt spożywczy, pasteryzowany.

Przechowywać w temperaturze do 20 st. C, po otwarciu 14 dni w lodówce.

Objętość netto: 230 ml

Producent: Gospodarstwo Rolne Ziołowe Pola.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl