Przesilenie jesienno-zimowe
Przesilenie jesienno-zimowe

Herbatka na kaszel? Owszem, wraz z inhalacjami niesie ukojenie.

Herbatka z anyżu

Czubatą łyżeczkę ziaren anyżu rozgnieść i zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 min. Przecedzić i posłodzić miodem. Zalecana ilość to do pięciu filiżanek dziennie.

Herbatka z cząbru

Dwie łyżeczki ziela zalać ¼ litra wrzącej wody, odstawić na 10 min do naciągnięcia następnie odcedzić i osłodzić miodem.

Herbatka mieszana

Wymieszać po dwie łyżeczki ziela rosiczki, macierzanki, kopru włoskiego i babki lancetowatej następnie zalać wrzątkiem i odczekać 10 min aż naciągnie po czym odcedzić i małymi łykami popijać napar, który może być słodzony miodem.

Herbatka z fiołka

Świetnie się sprawdza przy zapaleniu oskrzeli.

Dwie łyżeczki ziela zalać ¼ litra ZIMNEJ wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie odczekać 5 min aż wywar odpowiednio naciągnie. Odcedzić i pić trzy razy dziennie posłodzoną miodem.

Niesłodzonym naparem możemy w razie konieczności płukać gardło.

Herbatka na gorączkę z „kwitnącej aspiryny”

Wymieszać ze sobą po dwie części czarnego bzu i dzikiej róży oraz po jednej części tymianku, melisy i wiązówki błotnej lub kory wierzbowej.

Dwie czubate łyżeczki powyższej mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 15 min. Przed wypiciem delikatnie wystudzić aby napar nie był zbyt gorący i pić małymi łykami posłodzoną miodem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl