Olej ryżowy firmy Ol'Vita, rafinowany, doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Ważnym parametrem olei używanych do smażenia jest punk dymienia. Po przekroczeniu pewnej temperatury tłuszcz zaczyna dymić i dochodzi do powstania niekorzystnych związków np. akrylamidu. Olej ryżowy charakteryzuje się jednym z wyższych punktów dymienia – ok. 232ºC, przy średniej temperaturze smażenia 180ºC*.
Zastosowanie: polecany do smażenia i pieczenia. Potrawy smażone na oleju rafinowanym nie tracą walorów smakowych,
ponieważ tego rodzaju tłuszcze posiadają bardzo delikatny smak i zapach,
który nie jet wyczuwalny w gotowej potrawie.
Skład: olej ryżowy rafinowany
Przechowywanie: w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania, przechowywać lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces
naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Informacja o alergenach: może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Opakowanie - butelka z ciemnego szkła.
Pojemność: 500 ml
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcz | 100g |
W tym: | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 19g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 45g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 36g |
Węglowodany | 0g |
W tym cukry | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |