Olej kukurydziany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno zarodków
kukurydzy polskiego pochodzenia. Zarodek kukurydzy jest magazynem
najcenniejszych składników niezbędnych podczas kiełkowania nasionka.
Olej kukurydziany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (87 g/100 g), wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych (57 g/100 g), a także naturalnie występującą w nim witaminą E (148 mg/100 g).
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej z zarodków kukurydzy posiada niemalże idealną proporcję alfa-tokoferolu (najbardziej aktywna forma witaminy E) 31,4 mg/100 g do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż niezwykle ważnym elementem w diecie jest równowaga antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest właśnie witamina E.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Zastosowanie: polecany do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, ziemniaków,
makaronów, zup i innych potraw. Idealny do moczenia pieczywa. Olej ten posiada aromatyczny, charakterystyczny smak i zapach dla oleju z zarodków kukurydzy.
Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki / dzień.
Skład: olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Przechowywanie: w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania, przechowywać lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces
naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Kraj pochodzenia: Polska.
Informacja o alergenach: może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Opakowanie - butelka z ciemnego szkła.
Pojemność: 500 ml
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji: 3 łyżeczek (12g) |
% RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
444 kJ/ 108 kcal |
5 % |
Tłuszcz |
100 g |
12 g |
17 % |
W tym: |
|||
Kwasy tłuszczowe nasycone |
13 g |
2 g |
10 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
30 g |
4 g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
57 g |
7 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 % |
W tym cukry |
0 g |
0 g |
0 % |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
kwas linolowy LA (omega-6) 57 g/100 g
kwas oleinowy (omega-9) 28 g/100 g
Opakowanie 500 ml zawiera 38 sugerowanych porcji produktu.