Olej kokosowy zimno tłoczony, nieoczyszczony i nierafinowany polskiego producenta Ol'Vita. Olej ten pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno
kopry kokosowej.
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( 92g / 100g, w tym kwas laurynowy 50g / 100g) oraz wysoką temperaturę dymienia jest olejem, na którym można bezpiecznie smażyć.
Zastosowanie: Olej kokosowy nadaje się do smażenia np. placków, naleśników, jak również do wypieków ciast i babeczek. Nadaje wspaniałego kokosowego aromatu i smaku, przyrządzanym z jego dodatkiem potrawom.
Olej kokosowy z powodzeniem można również stosować w pielęgnacji skóry oraz włosów. Odżywia i nawilża, nie powodując podrażnień.
Skład: olej z kopry kokosowej, tłoczony na zimno, nierafinowany.
Przechowywanie: w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej kokosowy zmienia swoją konsystencję w zależności od temperatury otoczenia. Poniżej 21-22º C będzie to stała konsystencja o kolorze białym z widocznymi / lub nie, „kryształami” (ich obecność jest zależna od temperatury i szybkości zastygania oleju). Powyżej 22º C olej będzie płynny i transparentny.
Kraj pochodzenia: Polska.
Informacja o alergenach: może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Opakowanie - słoik ze szkła z nakrętką.
Pojemność: 450 ml
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji: 5 łyżeczek (20g) |
% RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
740 kJ/ 180 kcal |
9 % |
Tłuszcz |
100 g |
20 g |
29 % |
W tym: |
|||
Kwasy tłuszczowe nasycone |
92 g |
18 g |
90 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
5 g |
1 g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
2 g |
0 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 % |
W tym cukry |
0 g |
0 g |
0 % |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 450 ml zawiera 21 sugerowanych porcji produktu.