KAPHA TEA ajurwedyjska herbata doszowa (dosza Kapha), sypana 100g. Kompozycja ziół himalajskich, dzięki której odzyskamy energię i witalność.
Właściwości herbatki KAPHA TEA i ziół w niej zawartych:
- zingiber officinale pomocny dla pobudzenia i witalności organizmu
- centella asiatica pomaga w pokonaniu zmęczenia i senności
- wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego i pomaga w regeneracji sił duchowych w stanach przygnębienia i depresji
- cinnamomum zeylanicum korzystnie działa na fizyczną świeżość i dobrą kondycję fizyczną
- syzygium aromaticum wspiera czynność układu sercowo-naczyniowego
- terminalia bellirica wspomaga normalizowanie poziomu cholesterolu
- ocimum sanctum ma korzystny wpływ na układ respiracyjny
- piper nigrum pomaga w rozluźnieniu dróg oddechowych
W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.
Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować na przemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły, przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej (ok. 2g) zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiany na 10 minut do zaparzenia lub gotujemy przez 3-5 minut. Pić 2-3 razy dziennie.
Suplement diety z ziołami. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
Skład: zingiber officinale, centella asiatica, ocimum sanctum, piper nigrum, elettaria cardamomum, cinnamomum zeylanicum, terminalia bellirica, cuminum cyminum, tribulus terrestris, myrica rubra, syzygium aromaticum
Przechowywanie: Trzymać poza zasięgiem dzieci. Przechowywać w suchym miejscu do 25 ° C.
Kraj pochodzenia: Nepal
Waga: 100 g