Czarna, Gruzińska herbata wyróżnia się charakterystycznym
bukietem subtropikalnych zapachów z delikatną goryczką orzecha
włoskiego. Ma długie liście, a gotowy napar ma głęboki mahoniowy
kolor. Pochodzi z malowniczego, wyżynnego regionu Guria, który słynie z
plantacji cytrusów i herbat. To miejsce gdzie pierwszy raz rozpoczęto
uprawiać herbatę w Gruzji w roku
1847. Wiatry wiejące od Morza
Czarnego i odpowiednia gleba tworzą idealne warunki do uprawy i nadają
herbatom Theia niepowtarzalny smak.
Plantacja, z której pochodzi herbata, jest
niewielkim, rodzinnym, ekologicznym gospodarstwem. W którym wszystkie
prace wykonywane są ręcznie, przy użyciu tradycyjnych technologii
produkcji. Suszenie i fermentacja odbywa się w urządzeniach wyłożonych
drewnem o wyjątkowych walorach, nazwanym ”żelaznym drewnem”. Rodzinna
plantacja Tenieshvil należy do Gruzińskiego Stowarzyszenia Producentów
Herbaty Organicznej i produkuje wyłącznie najwyższej jakości herbaty organiczne.
Skład: herbata czarna*100% (*składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania: Łyżeczkę suszu herbaty zalać wrzącą wodą i zaparzać przez ok. 4 minut. Dla uzyskania głębszego i mocniejszego smaku można parzyć dłużej.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Gruzja.