Lawenda jej piękny zapach i właściwości w kosmetyce oraz kulinariach
Herbum, 14 sierpień 2020
Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia)
Gatunków lawendy jest ponad kilkadziesiąt, choć jej rodzimy obszar uprawy to rejony Morza Śródziemnego coraz częściej uprawiana jest na plantacjach w Polsce. Gatunek u nas powszechny ze względu na swoją mrozoodporność to właśnie lawenda wąskolistna, l. lekarska (Lavandula angustifolia). Zarówno liście, pąki kwiatowe i same kwiaty, znalazły, i to z powodzeniem, zastosowanie do celów kulinarnych oraz w kosmetyce.
Lawenda pięknie pachnie!
O tym wie każdy. Kwiaty lawendy swój zapach zawdzięczają olejkom lotnym w nim zawartym. To właśnie ten pozyskany z nich olejek eteryczny ma moc i swoje bardzo wartościowe właściwości. W skład olejku wchodzą m.in: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol. Surowiec czyli kwiat to oprócz olejku lotnego również węglowodany, garbniki i barwniki (antocyjany).
Właściwości lawendy - zioło lecznicze
Lawenda wspomaga działanie układu pokarmowego, reguluje procesy trawienne. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, wytwarzanie żółci oraz usprawnia jej przepływ przez drogi żółciowe. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, również w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ze względu na swoje uspokajające właściwości pomocna jest dla osób w stanach napięć nerwowych, lęku, Łagodzi niepokój i stres. Ułatwia zasypianie.Lawenda wykazuje właściwości przeciwbólowe, łagodząc bóle głowy, migreny a także bóle menstruacyjne.
Olejek lawendowy - aromaterapia
Olejek eteryczny z lawendy jest jednym z najbardziej znanych i stosowanych w aromaterapii. Można stosować go w połączeniu z innymi olejki, tworząc uzupełniające się kompozycje pod konkretne dolegliwości lub samodzielnie. Olejki można używać zarówno w kominku aromaterapeutycznym jak również przy masażu czy zakrapianiu kilku kropli do inhalacji lub bezpośrednio do ciepłej wody w wannie, robiąc sobie wspaniałą aromaterapeutyczną kąpiel.
Mieszanka olejków przy napięciu nerwowym. Działa odprężająco na ciało i umysł, uspokajająco oraz nasennie. W celu jej zrobienia zmieszaj olejek lawendowy z olejkiem rozmarynowym w proporcji 4:2 kropli. Możesz mieszankę tą uzupełnić również o olejki: bazyliowy, geraniowy bądź tymiankowy.
Aromaterapeutyczne działanie uzyskasz również korzystając z hydrolatu - lawendowej wody kwiatowej w atomizerze, możesz spryskać nim twarz i włosy lub rozpylić w sypialni w okolicach łóżka, tuż przed snem. Przyjemny aromat lawendy ukoi się miło do snu.
Zastosowanie lawendy - kosmetyka
W produkcji kosmetyków z lawendy wykorzystuje się olejek eteryczny. Jest składnikiem np. perfum bo jego zapach nie ma sobie równych. Jako, że lawenda wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz kojące i tonizujące często stosowana jest w kosmetykach do pielęgnacji twarzy np. tonikach, hydrolatach, wodach kwiatowych. Kosmetyki takie będą odpowiednie do skóry wrażliwej oraz trądzikowej.

Produkty takie jak hydrolat z kwiatów lawendy z atomizerem jest do tego zastosowania doskonały, wystarczy spryskać nim twarz 1-2 razy dziennie. Możemy również produkt nałożyć na płatek kosmetyczny i przemyć nim delikatnie twarz. Latem polecamy trzymać hydrolaty i wody kwiatowe w lodówce, dodatkowo mamy przyjemny efekt orzeźwienia stosując kosmetyk "na zimno". Do mycia twarzy i ciała możemy stosować mydła lawendowe, ręcznie robione i z bardzo dobrym składem. Powstają na bazie naturalnych olejów i masła shea z dodatkami przypraw i
olejków eterycznych, tych lawendowych ale nie tylko. Polecamy naturalne mydło lawendowe z dodatkiem kakao oraz suszonych kwiatków lawendy, takie mydełko ma dobre właściwości myjące, pielęgnujące i
nawilżające, przy tym pięknie i naturalnie pachnie lawendą.

Zastosowanie lawendy - kulinaria
Kuchnia francuska, hiszpańska i włoska wykorzystuje lawendę, my w Polsce dopiero "uczymy" się ją jeść. Choć coraz częściej pojawia się w naszej kuchni, a to za sprawą artykułów i przepisów kulinarnych, jest dalej nieodkryta i niepowszechna, tak jak ma to miejsce w kosmetyce, gdzie jest zdecydowanie bardziej znana. Lawenda charakteryzuje się lekko gorzkawym, bardzo aromatycznym i charakterystycznym kwiatowym zapachem, więc sami musimy wyczuć proporcje tak aby zrównoważyć ją w daniach i dostosować do swoich upodobań. Stanowi dobre połączenie z ziołami: rozmarynem, tymiankiem, szałwią. I nie wiem czy wiecie ale szałwia jest jedynym z ziół wchodzących w skład, jakże nam znanych, ziół prowansalskich. Lawenda doskonała będzie do przyprawiania mięs: jagnięciny, baraniny oraz ryb. W połączeniu z gruboziarnistą solą i innymi przyprawami tak powstałą mieszankę wcieramy w mięso i pozostawiamy do zapeklowania. Liście i kwiaty lawendy możemy stosować do sałatek, poprawimy ich walory smakowe oraz wizualne. No i w cukiernictwie - lawenda nie ma sobie równych. Możemy wykorzystać ją do ciast, kremów, lodów i sorbetów. Wykorzystać w kuchni możemy również gotowe produkty, bądź półprodukty z lawendą i tu polecamy: ocet z kwiatów lawendy, powidła śliwka lawenda, syrop lawendowy oraz hydrolat z kwiatów lawendy. Hydrolat czyli woda kwiatowa, która powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów lawendy. Ten dostępny u nas w sklepie hydrolat lawendowy z atomizerem znakomicie sprawdzi się do aromatyzowania potraw, wystarczy spryskać nim np. gotowe danie bądź deser aby w kilka sekund nabrał fantastycznego lawendowego aromatu. Dla głębszego smaku możemy użyć kilka kropli bezpośrednio do potrawy.
Poniżej proste przepisy i inspiracje, na to jak w łatwy i szybki sposób wprowadzić do kuchni smak i zapach lawendy.

Lawendowa lemoniada. Nic prostszego!. Wystarczy, że zaparzysz mocny lawendowy napar - w tym celu zalej jedną czubatą łyżkę suszu z kwiatów lawendy, szklanką wrzątku i zaparzaj ok.5 min. Odcedź przez sitko, przelej do dzbanka, bądź szklanej butelki i połącz z dodatkami np. plasterkami imbiru lub łyżką miodu, jeśli dosładzasz lemoniadę to zrób to teraz w ciepłym naparze. Imbir również lepiej odda swój aromat dodany teraz. Następnie dolej do pełna ( ok. 1 litra) zimną wodę. Dołóż kostki lodu oraz dodatki tj.cytryna, świeże listki mięty, gałązka lawendy. Taka lawendowa lemoniada ugasi pragnienie i ukoi nerwy w upalne dni :)
Cukier lawendowy. Suszone kwiaty lawendy, dodaj do cukru i trzymaj w zamkniętym szczelnie słoiku. Możesz je wymieszać jeśli będziesz chciał je używać razem z cukrem. Jeśli nie, możesz użyć gałązki lawendy w całości, wtedy łatwiej będzie Ci je wyciągnąć i użyć tylko aromatyzowany, czysty cukier. Po około 1-2 tygodnia ze smakiem możesz wykorzystać już swój własnoręcznie zrobiony lawendowy cukier. Doskonały do wypieków, ciast i kremów, jako zamiennik zwykłego cukru.
Oprócz zastosowania w kosmetyce i kuchni lawenda jest często wykorzystywana po prostu jako roślina ozdobna, w ogrodach i na balkonach. A jej niektóre odmiany te bardziej miododajne przeznaczone są dla pszczół do produkcji miodu. Miód lawendowy jest bardzo ceniony.

Pamiętajmy aby zawsze szukać dobrych źródeł samej lawendy, jak również producentów produktów z lawendy. Najlepiej kupujmy ją z ekologicznych, certyfikowanych i polskich plantacji. A tych jest w Polsce coraz więcej. Polska lawenda jest wspaniała, my się w niej zakochaliśmy. A ty? Jeśli jeszcze nie odkryłeś lawendy koniecznie ją poznaj, w naszym sklepie znajdziesz wiele produktów z lawendą która pochodzi z polskiej certyfikowanej plantacji Lavendziarnia Stoki6. Zapraszamy