INFOLINIA +48 885 882 200 | DARMOWA DOSTAWA już od 120 zł

Szukaj

Lawenda jej piękny zapach i właściwości w kosmetyce oraz kulinariach

Herbum, 14 sierpień 2020
Lawenda jej piękny zapach i właściwości w kosmetyce oraz kulinariach

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia)
Gatunków lawendy jest ponad kilkadziesiąt, choć jej rodzimy obszar uprawy to rejony Morza Śródziemnego coraz częściej uprawiana jest na plantacjach w Polsce. Gatunek u nas powszechny ze względu na swoją mrozoodporność to właśnie lawenda wąskolistna, l. lekarska (Lavandula angustifolia). Zarówno liście, pąki kwiatowe i same kwiaty, znalazły, i to z powodzeniem, zastosowanie do celów kulinarnych oraz w kosmetyce.

Lawenda pięknie pachnie!

O tym wie każdy. Kwiaty lawendy swój zapach zawdzięczają olejkom lotnym w nim zawartym. To właśnie ten pozyskany z nich olejek eteryczny ma moc i swoje bardzo wartościowe właściwości. W skład olejku wchodzą m.in: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol. Surowiec czyli kwiat to oprócz olejku lotnego również węglowodany, garbniki i barwniki (antocyjany).

Właściwości lawendy - zioło lecznicze

Lawenda wspomaga działanie układu pokarmowego, reguluje procesy trawienne. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, wytwarzanie żółci oraz usprawnia jej przepływ przez drogi żółciowe. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, również w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ze względu na swoje uspokajające właściwości pomocna jest dla osób w stanach napięć nerwowych, lęku, Łagodzi niepokój i stres. Ułatwia zasypianie.Lawenda wykazuje właściwości przeciwbólowe, łagodząc bóle głowy, migreny a także bóle menstruacyjne.

Olejek lawendowy - aromaterapia

Olejek eteryczny z lawendy jest jednym z najbardziej znanych i stosowanych w aromaterapii. Można stosować go w połączeniu z innymi olejki, tworząc uzupełniające się kompozycje pod konkretne dolegliwości lub samodzielnie. Olejki można używać zarówno w kominku aromaterapeutycznym jak również przy masażu czy zakrapianiu kilku kropli do inhalacji lub bezpośrednio do ciepłej wody w wannie, robiąc sobie wspaniałą aromaterapeutyczną kąpiel.

Mieszanka olejków przy napięciu nerwowym. Działa odprężająco na ciało i umysł, uspokajająco oraz nasennie. W celu jej zrobienia zmieszaj olejek lawendowy z olejkiem rozmarynowym w proporcji 4:2 kropli. Możesz mieszankę tą uzupełnić również o olejki: bazyliowy, geraniowy bądź tymiankowy.

Aromaterapeutyczne działanie uzyskasz również korzystając z hydrolatu - lawendowej wody kwiatowej w atomizerze, możesz spryskać nim twarz i włosy lub rozpylić w sypialni w okolicach łóżka, tuż przed snem. Przyjemny aromat lawendy ukoi się miło do snu.

Zastosowanie lawendy - kosmetyka

W produkcji kosmetyków z lawendy wykorzystuje się olejek eteryczny. Jest składnikiem np. perfum bo jego zapach nie ma sobie równych. Jako, że lawenda wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz kojące i tonizujące często stosowana jest w kosmetykach do pielęgnacji twarzy np. tonikach, hydrolatach, wodach kwiatowych. Kosmetyki takie będą odpowiednie do skóry wrażliwej oraz trądzikowej.

Produkty takie jak hydrolat z kwiatów lawendy z atomizerem jest do tego zastosowania doskonały, wystarczy spryskać nim twarz 1-2 razy dziennie. Możemy również produkt nałożyć na płatek kosmetyczny i przemyć nim delikatnie twarz. Latem polecamy trzymać hydrolaty i wody kwiatowe w lodówce, dodatkowo mamy przyjemny efekt orzeźwienia stosując kosmetyk "na zimno". Do mycia twarzy i ciała możemy stosować mydła lawendowe, ręcznie robione i z bardzo dobrym składem. Powstają na bazie naturalnych olejów i masła shea z dodatkami przypraw i olejków eterycznych, tych lawendowych ale nie tylko. Polecamy naturalne mydło lawendowe z dodatkiem kakao oraz suszonych kwiatków lawendy, takie mydełko ma dobre właściwości myjące, pielęgnujące i nawilżające, przy tym pięknie i naturalnie pachnie lawendą.


Zastosowanie lawendy - kulinaria

Kuchnia francuska, hiszpańska i włoska wykorzystuje lawendę, my w Polsce dopiero "uczymy" się ją jeść. Choć coraz częściej pojawia się w naszej kuchni, a to za sprawą artykułów i przepisów kulinarnych, jest dalej nieodkryta i niepowszechna, tak jak ma to miejsce w kosmetyce, gdzie jest zdecydowanie bardziej znana. Lawenda charakteryzuje się lekko gorzkawym, bardzo aromatycznym i charakterystycznym kwiatowym zapachem, więc sami musimy wyczuć proporcje tak aby zrównoważyć ją w daniach i dostosować do swoich upodobań. Stanowi dobre połączenie z ziołami: rozmarynem, tymiankiem, szałwią. I nie wiem czy wiecie ale szałwia jest jedynym z ziół wchodzących w skład, jakże nam znanych, ziół prowansalskich. Lawenda doskonała będzie do przyprawiania mięs: jagnięciny, baraniny oraz ryb. W połączeniu z gruboziarnistą solą i innymi przyprawami tak powstałą mieszankę wcieramy w mięso i pozostawiamy do zapeklowania. Liście i kwiaty lawendy możemy stosować do sałatek, poprawimy ich walory smakowe oraz wizualne. No i w cukiernictwie - lawenda nie ma sobie równych. Możemy wykorzystać ją do ciast, kremów, lodów i sorbetów. Wykorzystać w kuchni możemy również gotowe produkty, bądź półprodukty z lawendą i tu polecamy: ocet z kwiatów lawendy, powidła śliwka lawenda, syrop lawendowy oraz hydrolat z kwiatów lawendy. Hydrolat czyli woda kwiatowa, która powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów lawendy. Ten dostępny u nas w sklepie hydrolat lawendowy z atomizerem znakomicie sprawdzi się do aromatyzowania potraw, wystarczy spryskać nim np. gotowe danie bądź deser aby w kilka sekund nabrał fantastycznego lawendowego aromatu. Dla głębszego smaku możemy użyć kilka kropli bezpośrednio do potrawy.

Poniżej proste przepisy i inspiracje, na to jak w łatwy i szybki sposób wprowadzić do kuchni smak i zapach lawendy.

Lawendowa lemoniada. Nic prostszego!. Wystarczy, że zaparzysz mocny lawendowy napar - w tym celu zalej jedną czubatą łyżkę suszu z kwiatów lawendy, szklanką wrzątku i zaparzaj ok.5 min. Odcedź przez sitko, przelej do dzbanka, bądź szklanej butelki i połącz z dodatkami np. plasterkami imbiru lub łyżką miodu, jeśli dosładzasz lemoniadę to zrób to teraz w ciepłym naparze. Imbir również lepiej odda swój aromat dodany teraz. Następnie dolej do pełna ( ok. 1 litra) zimną wodę. Dołóż kostki lodu oraz dodatki tj.cytryna, świeże listki mięty, gałązka lawendy. Taka lawendowa lemoniada ugasi pragnienie i ukoi nerwy w upalne dni :)
 
Cukier lawendowy.  Suszone kwiaty lawendy, dodaj do cukru i trzymaj w zamkniętym szczelnie słoiku. Możesz je wymieszać jeśli będziesz chciał je używać razem z cukrem. Jeśli nie, możesz użyć gałązki lawendy w całości, wtedy łatwiej będzie Ci je wyciągnąć i użyć tylko aromatyzowany, czysty cukier. Po około 1-2 tygodnia ze smakiem możesz wykorzystać już swój własnoręcznie zrobiony lawendowy cukier. Doskonały do wypieków, ciast i kremów, jako zamiennik zwykłego cukru.

Oprócz zastosowania w kosmetyce i kuchni lawenda jest często wykorzystywana po prostu jako roślina ozdobna, w ogrodach i na balkonach. A jej niektóre odmiany te bardziej miododajne przeznaczone są dla pszczół do produkcji miodu. Miód lawendowy jest bardzo ceniony.

Pamiętajmy aby zawsze szukać dobrych źródeł samej lawendy, jak również producentów produktów z lawendy. Najlepiej kupujmy ją z ekologicznych, certyfikowanych i polskich plantacji. A tych jest w Polsce coraz więcej. Polska lawenda jest wspaniała, my się w niej zakochaliśmy. A ty? Jeśli jeszcze nie odkryłeś lawendy koniecznie ją poznaj, w naszym sklepie znajdziesz wiele produktów z lawendą która pochodzi z polskiej certyfikowanej plantacji Lavendziarnia Stoki6. Zapraszamy

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów