Babka płesznik ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, znana jest ze swoich właściwości łagodzących dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz wspomagających trawienie. Ziarna babki płesznik, po uprzednim zalaniu wodą (podobnie jak w przypadku siemienia lnianego) tworzą galaretowatą konsystencję, tak spożyte działają ochronnie na stany zapalne i podrażnienia żołądka. Jest wskazana przy dietach wymagających zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać, by podczas regularnego stosowania błonnika, pić większą ilość wody.
Zastosowanie: 1 łyżkę ziaren babki płesznik zalać szklanką gorącej wody i pozostawiać na ok. pół godziny. Pić 2 razy dziennie. Można stosować bezpośrednio ziarna babki płesznik do musli lub koktajli.
Skład: babki płesznik ziarno 100 %
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja o alergenach: może zawierać: gluten, sezam, orzechy
Opakowanie zawiera 1 kg.
Wartość energetyczna w 100 g produktu 941 kJ / 230 kcal
Tłuszcz - 4,1 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 0,3 g w tym: cukry - 0,3 g
Błonnik - 63,9 g
Białko - 16,3 g
Sól - 0,01 g
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko ul. Matejki 4, 05-420 Józefów